Szájsebészet

Ide tartozik minden, a fogazathoz és a fogat körülvevő állcsontokhoz kapcsolódó sebészeti beavatkozás (nem annyira ismert nevén ez a dentoalveolaris sebészet). Fogászatunkon lehetőség van a szájsebészeti kezelések altatásban történő végzésére is.


Ennek kettős szerepe van, ugyanis egyfelől a páciens mentesül a kellemetlen hatásoktól, nem hallja a fúró, az eszközök hangját, nem érez feszítő érzést, sőt, teljes mértékben fájdalommentes kezelésben vesz részt, mely után rossz emlékei sem maradnak. Másfelől viszont nagyobb beavatkozásoknál sokszor praktikusabb azokat egyszerre, tömbösítve, altatásban végezni, ugyanis így kevesebb lépésben lehet elvégezni a teendőket, ezzel csökkentve a műtét utáni traumát. A kezelések utáni sebgyógyulás folyamata gyorsabb, hiszen csak egy-két alkalommal kell végezni beavatkozást, és nem egy nemritkán fél évig tartó procedúrát kell igénybe venni.

szájsebészetBölcsességfog eltávolítás

A bölcsességfogak az emberi fejlődés korai szakaszából megmaradt „emlékeink”. Napjainkra már nincs szükség rájuk, hogy optimálisan rághassuk meg a táplálékot, és ehhez alkalmazkodott az álkapcsunk, izomzatunk egyaránt.


Előállt az a helyzet, hogyha a bölcsességfogak előbújnak, akkor könnyen - a helyhiány miatt - felzsúfolhatják az előttük álló többi fogat, rendezetlenné, sérülékenyebbé tehetik a teljes fogazatot, valamint a megváltozott pozícióktól elcsiszolódhatnak egymáson a fogak, melyek komoly veszélyt jelentenek azok koronáira nézve.

Ezek mellett előtörésükkor gyakran gyulladásba jön a körülöttük lévő íny és több esetben ez komoly problémát jelenthet, akár szájzár kialakulásához is vezethet.

Ezért javasoljuk a rendszeres kontrollvizsgálatot, panorámaröntgen készítését, hogy még idejében, amikor már elvégezhető a beavatkozás, kerüljenek eltávolításra a bölcsességfogak.

bölcsességfog eltávolítás