Helyreállító kezelések

és esztétikai kezelések

Fogpótálsok

Akár porcelánnal leplezett koronákról, akár hidakról vagy kombinált- és kivehető fogsorokról van szó, minden esetben több alternatívát kínálunk pácienseinknek, hogy teljes mértékben igényeikhez szabjuk szolgáltatásainkat. Saját fogtechnikai laborunk teljes együttműködésben dolgozik fogorvosaink „keze alá”, így lehetőség van a különböző anyagok, árnyalatok, megoldástípusok megválasztására.


A nálunk alkalmazott esztétikus tömésekre jellemző, hogy a fogak színéhez igazodnak, így elkerülve, hogy például beszéd közben vagy nevetésnél észrevehető legyen a tömött fog. Ezeket a töméseket a meglévő és környező fogak árnyalataihoz alakítjuk, így maximálisan esztétikus, az eredeti állapothoz nagyon hasonló eredményt érhetünk el, ráadásul az alapanyagokat gyártó piacvezető cégek a garancia arra, hogy ami szép, esetünkben tartós megoldás is lesz.


Nagyobb kiterjedésű károsodások pótlására, „tömésére” alkalmazzuk az inlay és onlay megoldásokat. Az inlay és az onlay közötti különbség csupán csak annyi, hogy előbbi elnevezéssel a kisebb pótlásokat, utóbbival a nagyobb, akár egész fogakat átívelő pótlásokat szokták hívni.
Ilyen esetekben a fogak károsodott részének megtisztítását egy előkészítő csiszolás követi, amikor az in-és onlay stabilitásának és pontos illeszkedésének eléréséhez átalakításra kerül a fog koronája. Az utána következő lépésnél pedig mintavétel segítségével lenyomat készül a majdani pótlás alakjához, és az alsó-felső fogazat ideális összezárásának kialakításához. Ezt követően a fogtechnikai labor elkészíti a pótlást, melyet a kezelőorvos gyorsan, fájdalommentesen a helyére rögzít.

Fogpótálsok


Több esetben előfordul, hogy bizonyos okok miatt koronafelépítésre, hidak vagy élpótlások készíttetése válik szükségessé. Mivel gyakran ezek a feladatok a látható, elülső fogakat érintik, így különösen fontos a szép, esztétikus eredmény elérése. A leggyakoribb választás a kerámiára, porcelánra szokott esni, mert ennek fénye, csillogása, kialakítható árnyalata teljesen megegyező lehet az eredeti fogakéval. Így alakjuk, és megjelenésük összességében észrevehetetlenné teszi őket.


Implantáció

Az implantológia egy igen gyorsan fejlődő és különlegesen tartós megoldásokat biztosító ága napjaink fogorvostudományának.

Az implantálás a hiányzó fogak pótlásának legkorszerűbb módja, mely a hiányzó fog gyökerét helyettesíti és, amelyre rögzül a korona, híd, esetleg a protézis. A titánból készült implantátum az állcsontba helyezése és 5-6 hónap gyógyulás után kerül rá a felépítmény. Amennyiben nem áll elegendő csont mennyiség az implantátum befogadására akkor a beültetés előtt csontpótló eljárásokkal biztosítjuk a stabil alapot az implantátumnak.

Implantáció


A fogászat területén is alapelv, hogy az eredeti, meglévő fogak állapotának és egészségének megóvása az elsődleges cél, de ha ez sajnos már nem megoldható, akkor szükségessé válhat pótlások, koronák, felépítmények alkalmazása. Azokban az esetekben viszont, amikor már sajnos kimerülnek a lehetőségek, vagy a páciens úgy dönt, hogy inkább az implantálást választja, akkor már az elsődleges cél nem az adott fog vagy fogak pótlása, hanem egyszerre 3 szempont, a rágás funkciójának visszaállítása, a lehető legjobb esztétikai minőségben, biztosítva a többi fog egészségét is.De miért fontos ez a 3 szempont?

A rágás funkciójának visszaállítása alatt azt értjük, hogy bármilyen foghiány esetében a rágás, mint folyamat is veszít optimalitásából. Mindenki számára ismerős, hogy egy tömött fog hatására vagy egy hiányzó fog miatt hajlamosak vagyunk a másik oldalon rágni. Ez viszont olyan változásokat eredményez, melyek azt a másik oldalt kezdik gyengíteni. Jobban kopnak a koronák, a megváltozott terheléstől félrecsiszolódhatnak, illetve a megóvott oldalon pedig nem csiszolódnak elégszer a fogak (nehezen tisztulnak), így könnyebben rakódnak le oda ételmaradékok és képződik lepedék, plakk. Ezért szükséges a megfelelő tömések, inlay, onlay vagy egyéb felépítmények alkalmazása, hogy a páciens „merje használni” azokat. Ám a fogak pótlása terén a páciens érzete és fogászati szempontból is a legideálisabb, legjobb megoldás az implantátum, mivel ez modellezi legjobban az eredeti fog anatómiai tulajdonságait. A harapás nem a környező fogakra terhelődik át, hanem az implantátum gyökerén keresztül az állkapocsra, felépítményének alakja, pedig pontosan illeszkedik a környező fogakéhoz. Ezért ez a módszer a legjobb és legtartósabb megoldás, hogy a rágás funkcióját optimálisra vissza lehessen állítani.


A legjobb esztétikai minőség kézenfekvő, hiszen az állkapocsba épített gyökereknek hála, a fog pontosan illeszkedik az ínyhez, így a legkevésbé sem tűnik pótlásnak. A részletekig megválasztható alak, forma, szín, tónus, fényesség pedig nemcsak a környező fogakkal egyező látványt biztosít, hanem akár egy szebb fogazat felépítésére is lehetőséget nyújt.

Biztosítani kell a többi fog egészségét! Amikor foghiány lép fel, eltávolításra került vagy kiesett egy fog a helyéről, akkor megkezdődik a környező fogak elvándorlása. Mivel úgy alakult ki fogazatunk, hogy azok egymást is rögzítik, így az egyik kiesése következtében először csak a szomszédos fogak (és szemközti, tehát alsó vagy fölső párja), majd fokozatosan azok szomszédjai is gyengülnek, veszítenek stabilitásukból. Ez aztán több, nehezen elérhető zugot eredményez, ahol a megtelepedő baktériumok, lerakódások későbbi szövődményeket okozhatnak. Az implantálás viszont olyan stabil és az eredetivel megegyező eredményt képes biztosítani, mely így megóvja a környező fogakat és a fogazat egészségére is pozitívan hat.