Gyermekfogászat

és terhesség alatti fogászat

A gyermekek fogászati problémái első sorban fejlődésük, fogváltásuk ütemétől függenek. Az első találkozók alkalmával, amolyan megismerkedési vizsgálatot szoktunk végezni, mely során a gyermeknek van ideje és módja megismerni a sajátos fogászati légkört, a széket, a maszkot viselő orvost. Manapság egyre elfogadottabb a vélekedés, hogy ennek a korai megismerkedésnek nagy szerepe van abban, hogy majd már, mint felnőtt mennyire fog tartani a fogorvos felkeresésétől és ez a félelem és a belőle fakadó halogatás mennyiben okozza az esetleges fogászati probléma elhatalmasodását.

gyermekfogaszat


A konkrétabb esetekre térve, gyermekeknél általában a problémás tejfogak eltávolítását, a fogváltás módjának ellenőrzését is végezzük, melynek szerepe a maradandó fogak alakulását tekintve fontos. Mivel a maradandó fogak kezdeményei már akkor kialakulnak, amikor a fogváltás még nem kezdődött el, így odafigyelést igényel a váltás lefolyása is.


A barázdazárás eljárása egy viszonylag új kezeléstípus, amely bizonyos esetekben igencsak javasolt lehet. Ennek lényege, hogy a tejfogak koronájának barázdáit a kezelőorvos egy tömőanyaggal fedi le, egyengeti kevésbé „zegzugosra”. Így a szájüregben maradó ételmaradékok, lerakódások, plakkok nem tudnak berekedni eldugott részekbe és a tejfog a fogváltásig ép állapotú maradhat.

Bizonyos öröklött tulajdonságok miatt egyeseknek gyengébbek és/vagy barázdáltabb fogai vannak, melyek ezért nagyobb esélyel sérülnek, károsodnak. Mivel az ilyen fogakon keresztül a baktériumok nagyobb esélyel lejuthatnak az ínybe és a maradandó fog csírájához, könnyen annak károsodását is okozhatják.

A barázdazárás lehetősége jó választás azoknak is, akik szeretnék elkerülni, hogy - szükség esetén - gyermeküknél a tejfog eltávolítására kerüljön sor.


Tinédzser korú pácienseink esetében már bővül a kezelések palettája. Ekkor már tömések, a bölcsességfogakkal kapcsolatos problémák, fogszabályozás jelenti a leggyakoribb feladatokat.


A kezdetektől fogva jelen vagyunk!

A várandós anyukáknak javasoljuk, hogy a terhesség ideje alatt feltétlenül méressék fel fogazatuk állapotát és végeztessék el a szükséges beavatkozásokat. A széles körben elterjedt hiedelemmel ellentétben, a kismamákat ugyanúgy el lehet látni, mint bárki mást, az érzéstelenítő nem jelent veszélyt a babára, ugyanis azt lokálisan alkalmazzuk. Ez által nem jut be a vérkeringésbe és nem adódhat át a kicsinek a fájdalomcsillapító.

A másik, ami miatt javasoljuk a konzultációt, az az, hogy a szülés után bőven lesz elég elfoglaltsága, így ha megoldható, inkább az előtt kerüljön sor a fogorvos felkeresésére.

várandós anyukáknak